Søg
 

Annemarie Knigge

​- Jeg har den der gammeldags socialdemokratiske retfærdighedssans, som betyder, at jeg ikke føler, at jeg behøver at gøre noget for de velstillede. De skal nok klare sig!
”Natural Born Socialdemokrat”

Annemarie Knigge kommer fra et hjem med politik og var omgivet af socialdemokrater i hele sin opvækst. Alligevel skulle der en smuttur længere til venstre og gå tre årtier, før hun for alvor selv gik ind i partiet

  • Bopæl: Roskilde
  • Parti: Socialdemokratiet
  • Født i 1953

- Jeg plejer at sige, at jeg er en ”Natural Born Socialdemokrat”, kommer det med den latter, som Annemarie Knigge ofte har lige inden for rækkevidde.

- Hele min familie var erklærede socialdemokrater, så jeg er vokset op i et hjem med politik på dagsordenen i hverdagen. Og blev medlem af DSU som 12-årig.

Alligevel holdt det ikke i længden for Annemarie dengang hjemme i Varde i det vestjyske. I gymnasiet røg hun længere til venstre, og Venstresocialisterne løb med sympatien.

Efter studentereksamen gik turen til cand.scient.adm.-studiet på RUC.

- Og her var man jo nærmest var småborgerlig, hvis man var VS’er, griner Knigge videre.

Taleskriver for Schall-Holberg
Studierne blev afsluttet i 1981, og som nyuddannet – en af de første i landet med den uddannelse - blev Annemarie Knigge ansat i Indenrigsministeriet, hvor hun blandt andet kom til at fungere som rådgiver og taleskriver for den karismatiske Venstre-minister (!) Britta Schall-Holberg.

Entreen i de ministerielle omgivelser satte proppen i for hendes egne politiske aktiviteter, som der i øvrigt heller ikke blev tid til af andre årsager: Hendes to børn blev født.

- Som embedsmand kan man principielt ikke tillade sig at have politiske holdninger. Det har jeg efterlevet 100 pct. i alle årene. siger Annemarie Knigge, der i slutfirserne via et kort mellemspil i Sundhedsministeriet endte med at blive ansat i Roskilde Amt som forebyggelseskonsulent.

Chef for 600 medarbejdere
Hun var blot nummer to i hele landet med den stillingsbetegnelse, men snart kom flere til, for hun byggede en hel afdeling op, som hun selv ledede frem til nedlæggelsen af amtet ved strukturreformen.

Herfra gik turen så til Lejre Kommune, hvor Annemarie Knigge blev ansat som social- og sundhedsdirektør, en stilling, hun oprindeligt kun søgte ”lidt for sjov”.

- Pludselig blev det så alvor, og jeg blev chef for 600 medarbejdere. Samtidig betød jobbet en arbejdsuge på ikke under 60 og ofte op mod de 80 timer, og det blev for meget for mig til sidst. Jeg søgte i stedet jobbet som souschef i Center for Forebyggelse under Sundhedsstyrelsen, hvor jeg endte som kontorchef i en ny forebyggelsesafdeling, inden stilling blev nedlagt i 2012 i forbindelse med strukturændringer.

- Det var da hårdt at opleve, når ikke havde gjort noget forkert, og når man samtidig var på vej mod de 60.

Friheden tilbage
Ergoterapeutforeningen stod imidlertid straks klar med et tilbud som leder for seks medarbejdere, der står for den politiske betjening, og dermed fik Annemarie Knigge for første gang i årtier sin egen politiske frihed tilbage.

I det stille var der dog blevet arbejdet siden 2002, da hun igen meldte sig ind i Socialdemokratiet.

- Anders Fogh Rasmussen gjorde udslaget for mig. Nu måtte der stås sammen mod det samfundssyn, han havde, og værdierne i Socialdemokratiet havde jo hele tiden være mine også. Samtidig skete indmeldelsen dog også ud fra en pragmatisk vurdering.

Da først Annemarie Knigge fik mulighed for selv at stille op, gik det stærkt. Hun strøg ind på listen som spidskandidat i Roskilde, og ved Regionsvalget endte hun i top 10-listen over personlige stemmer.

- 4.732 stemmer fik jeg søreme, jeg anede ikke engang, at jeg kendte så mennesker…

Kunst, sang og cykel
Roskilde, nærmere betegnet Trekronerbydelen, er det private tilholdssted, for her er der ”grønt, luftigt, sol og himmel”, hvilket matcher fint med Annemarie Knigges passion for kunsten og for selv at male.

- Jeg har da udstillet et par gange og faktisk solgt nogle billeder også, fortæller hun, der i sin tid var formand for Kunstforeningen i Roskilde Amt gennem ti år.

Korsang og motionscykling står også på programmet i fritiden. Det første i Hvalsø Rytmiske Kor gennem en halv snes år, det andet ikke mindst ved Tøserunden, som hun har gennemført hele tolv gange nu.

- Og så må du også gerne skrive, at jeg går vildt op i mine to børnebørn…

Knigge har egentlig ikke plads til sine malerier i lejligheden – og slet ikke til at male dem her. Til gengæld er der plads til de politiske ambitioner, for eksempel om at smugle lidt mere forebyggelse ind i regionen…

Klik her, for Annemarie Knigges kontaktoplysninger.

Tekst og foto: Gert Ellegaard

Interviewet er fra februar 2014

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
09.05.14
Opdateret
09.01.20
Link til denne side: