Søg
 

FUTURE

Dansk-svensk samarbejde har fra 2018-2021 testet teknologiske løsninger, der bidrager til et mere intelligent energi- og ressourcesystem. Region Sjælland var en del af projektet som en af de danske partnere.


<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?token=b66458c8a959fada0880d0f9bd975e0f&source=embed&photo%5fid=62186860">

FUTURE udvikler fremtidens løsninger. Når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser, skal energien lagres og bruges intelligent. Samtidig skal genbrug og genanvendelse være med til at sænke vores energiforbrug og materialebehov. FUTURE projektet har sammen med en række erhvervspartnere og universiteter testet innovative løsninger på disse udfordringer. Teknologier, forretningsmodeller og værktøjer er blevet afprøvet på tværs af Danmark og Sverige i 7 konkrete cases. Case 1 og 6 var forankret i Region Sjællands geografi.

Case 1 - varmepumper og termonet

På Lolland har man testet intelligente varmepumper med varmelager og arbejdet med termonet. Resultaterne viser, at varmepumpen kan køre og lade varmelageret op, når strømmen er billig, for så at blive brugt igen når strømmen er dyr. Opvarmningen af et hus bliver dermed både billigere og grønnere.

Arbejdet med termonet viser, at fordelene blandt andet er, at der ikke skal stå en varmepumpe i hvert hus, og at man kan udnytte overskudsvarme. Casen har udarbejdet en håndbog om termonet og udviklet et beregningsværktøj, som viser, hvornår termonet giver mening at etablere, og som kan hjælpe i de indledende overvejelser. Læs alle resultater er Case 1's afslutningsrapport og find analyser og videoer her.

Case 6 - Gamle tekstiler bliver til byggematerialer

I Case 6 har AffaldPlus, Lendager Group og Rambøll forvandle gamle tekstiler til nye byggematerialer. Der er blevet arbejdet med at udvikle innovative løsninger for de tekstiler som på nuværende tidspunkt ender hos forbrændingen. Resultaterne viser at det teknisk er muligt at bruge tekstilaffald til at producere byggematerialer som isoleringisolering og akustikløsning. Især tekstilernes egenskab for lydabsorption anses som yderst tilfredsstillende. 
Oprettet
15.04.20
Opdateret
18.03.22
Link til denne side:
Regional Udvikling
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 59 04 / 57 87 58 31
Telefontid:

Mandag - torsdag: 8.30 - 15.30

Fredag: 8.30 - 15.00Vi har åbent alle hverdage, undtagen hverdage mellem jul og nytår.

Vi holder lukket alle helligdage og weekender.