Uddannelser
Forbedringsakademiet arbejder kontinuerligt med at udvikle større uddannelsestilbud til medarbejdere og ledere i Region Sjælland. Udviklingen af uddannelsestilbud er efterspørgselsdrevet.
Forbedringsrejsen
Data og udviklingsstøtte har i partnerskab med NSR sygehuse udviklet et program, som kombinerer kompetenceudvikling til medarbejdere og ledere med konkrete forbedringsprojekter hos virksomhedsområdet. Programmet hedder Forbedringsrejsen.
Forbedringsrejsen er et forløb på 5 måneder. Adgangskravet er, at man arbejder på et konkret forbedringsprojekt, så man løbende har mulighed for at anvende teori og metoder på faktiske udfordringer, som de præsenterer sig i den daglige drift.
Hvert projekt tilknyttes en sponsor (nærmeste leder) for at sikre et kontinuerligt ledelsesmæssigt ophæng og fokus. Hvert projekt tildeles endvidere en mentor (lokal forbedringsressource), som kan vejlede og understøtte projektet i en lokal kontekst.
For medarbejdere består programmet af et kick-off samt tre workshops, hvor deltagerne arbejder på egne projekter ud fra en given teoretisk ramme og udvalgte værktøjer.
Nærmeste leder deltager på kick-off arrangementet. Derudover afholdes der en lederdag, hvor der undervises i ledelse af forbedringsarbejde, og hvor hver leder får mulighed for at arbejde med sin egen rolle i relation til det konkrete projekt; ’hvad er min rolle som leder for projektet? Hvordan understøtter jeg bedst det konkrete projekt?’. På lederdagen skal hver leder udarbejde et driverdiagram, hvor slutmålet er ’God ledelse af forbedringsarbejde’. Lederen skal så med udgangspunkt i en teoretisk ramme arbejde sig bagud i diagrammet og gå hjem med konkrete handlinger, som han/hun vil teste af i forhold til at lede og understøtte projektet.
Mentor-delen indledes med en separat mentordag, der hovedsageligt har til formål at afklare roller og forventninger i relationen mellem mentor og projekterne/medarbejderne. Mentorerne deltage også på kick-off. Derudover tilbydes mentorerne to ’tjek-in’s’ med DU’s forbedringsteam, hvor man kan få råd og vejledning i forhold til konkrete udfordringer i understøttelsen af projekterne.
Forbedringsrejsen har nogle unikke fordele i forhold til en lokal kontekst. For det første vil de enkelte virksomhedsområder have mulighed for at lave ’temaer’ for de enkelte Forbedringsrejser ud fra fx en ønsket strategisk retning. Det er ligeledes muligt at tilpasse konceptet til specifikke lokale forhold således, at form og indhold tilpasses konteksten – og ikke omvendt.
Forbedringsrejsen bygger på et gensidigt partnerskab med virksomhedsområderne, hvor vi sammen opnår de gode resultater til gavn for borgere og patienter.