På alle skoler i Lolland Kommune og 6 skoler i Guldborgsund Kommune har eleverne siden efteråret 2016 haft mulighed for at få gratis morgenmad i skolens cafe. Et tilbud som op mod 600 elever har taget imod dagligt. Heriblandt også en del af de børn, der ikke tidligere fik morgenmad. Det viser en ny evaluering, der netop er udkommet:
”Skolens personale og frivillige oplever, at de generelt har et godt overblik over hvilke børn, der ikke spiser morgenmad hjemme og der bliver derfor gjort lidt ekstra for at få alle med”, fortæller Gitte Porsmose, der er projektleder for ”Hjernemad”. Et indtryk, der bliver bekræftet af eleverne selv:
”Nogle fortæller, at det er stresset at spise morgenmad hjemme, mens andre skal så tidligt afsted, at de når at blive sultne igen, før undervisningen går igang. I skolens café kan de få en rolig start på dagen, spise sammen og få snakket med deres kammerater. Det giver mindre stress hjemme, nye relationer opstår og der er mere ro i timerne bagefter”, fortsætter Porsmose.
Henrik Andreasen, der er chef for Skole og Dagtilbud i distrikt Øst i Lolland Kommune, supplerer:
”Vores personale giver udtryk for, at der er kommet et højere koncentrationsniveau, færre konflikter og mere energi blandt eleverne. Desuden bruger vi måltidet som et pædagogisk redskab til at lære eleverne selv at hælde op, stå i kø eller rydde op efter sig. Det er et led i en almen dannelse.”
Den gratis mad bliver leveret af FødevareBanken og er mad, der ikke er for gammel, men ikke kan sælges af andre årsager. F.eks. på grund af fejl på emballagen. Karen-Inger Thorsen, der er direktør i FødevareBanken, fortæller:
”Hvert år bliver op mod 720.000 tons mad smidt ud. Også selvom det intet fejler. Hjernemad er derfor med til både at begrænse madspild og sikre måltider til børn, der har brug for det”.
Hjernemad skal i det store perspektiv give den enkelte elev bedre forudsætninger for at få mest muligt ud af dagens undervisning. Det kan på sigt understøtte at flere får en ungdomsuddannelse.