Alle ville kigge ind til kick in 2014

Det var et tilløbsstykke i Holeby, da Broen til bedre Sundhed inviterede til en dag med initiativer, indsatser og mål

Op mod 150 tilmeldte. Sundhedsministeren og regionsrådsformanden som oplægsholdere. Tv-hold fra både Danmarks Radio og TV2 Øst. Repræsentanter fra den skrevne presse. Jo, dagens kick-in for "Broen til bedre Sundhed" var et hit!

​De gamle fabriksbygninger i Holeby, som er blevet til Globen Visual Climate Center, udgjorde en spændende kulisse for et tætpakket program, og deltagerne kom fra mange forskellige organisationer, institutioner, virksomheder, kommuner og naturligvis også Region Sjælland.

Dagen blev åbnet af lokale politikere

Regionsrådsformand Jens Stenbæk åbnede dagen sammen med Marie Louise Brehm Nielsen, der er formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Lolland Kommune, og Bo Abildgaard, formand for Folkesundhed og Omsorgsudvalg i Guldborgsund Kommune.

Stenbæk: - Det gælder om at forene alle kræfter, hvis sundhed for alvor skal blive et gode for alle. Lighed i sundhed handler blandt andet om lægedækning og en mindre betonagtig tilgang til den centrale speciale- og kapacitetsplanlægning i alle danske regioner.

Brehm Nielsen: - Lighed i sundhed er en kæmpeopgave, som Lolland Kommune ikke kan løfte alene. "Broen til bedre Sundhed" er et vigtigt partnerskab mellem myndigheder og interesseorganisationer, som kan medvirke til at løse opgaven.

Abildgaard: - Vi ser samarbejdet som meget vigtigt, som derfor er skrevet ind i Guldborgsunds strategi for de næste fire år, hvor fokusområdet og målet er at reducere den sociale ulighed og derved bidrage til at øge sundhed og livskvalitet hos særligt udsatte borgere.

Ministeren kom på besøg

Lettere forsinket ankom Sundhedsminister Nick Hækkerup til Holeby. Sundhedsminister Nick Hækkerup og sundhedschef Preben Cramon, Region Sjælland, kom begge ind på ulighederne i antallet af læger og speciallæger i yderområder:

- Jeg anerkender problemet. Regionerne bliver nødt til at udvise relativ stor kreativitet, når de skal skaffe de nødvendige læger. Løsningen ligger nok ikke i en enkelt ting, men én model kan være at oprette sundhedshuse, hvor man samler flere læger og derved sparer dem for en del af de administrative opgaver.

Ministeren lod sig fotografere foran Befolkningsundersøgelsens autocamper, der i dagens anledning havde fundet vej til Holeby.

Gallerywalk et anderledes koncept i anderledes omgivelser

Lige før frokost blev det tid til Gallery Walk! Et anderledes koncept, der gav deltagerne mulighed for at få et indblik i de forskellige projekter under Broen til bedre sundhed, og samtidig få stillet eventuelle spørgsmål til oplægsholderen. Deltagerne fik et kvarter hvert sted hos seks forskellige delprojekter, før de skulle videre.

Gallery Walk foregik i den gamle produktionshal, der udgjorde en spændende kulisse til arrangementet.

For eksempel kunne man blive klogere på, hvad der gemmer sig under overskriften "Hensigtsmæssige akutforløb". Her var det Kristine Binzer, lægefaglig konsulent i projektet, som fortalte.

Eller hvad med "Fremtidens voksne"? Her var det projektleder Gitte Porsmose, som indviede gæsterne i begreber som sund uddannelse.

En inspirerende dag

Kick in var rigt repræsenteret på tværs af partnerskabet, og grundene til at deltage, var lige så mange som antallet af deltagere.

- Jeg vildt overrasket i positiv retning over alt det, jeg har set og hørt, især her under Gallery Walk. Jeg meldte mig til konferencen uden de store forkundskaber, fordi jeg var nysgerrig efter at vide mere om projektet, og fordi det jo er os på sygehuset, der møder borgerne, når de er syge.

- Nej, jeg har virkelig fået noget med mig hjem, og jeg må ærligt sige, at det kom bag på mig, at det er så stort et projekt med så mange aktører.

Afdelingssygeplejerske Jane With Aspe fra Kirurgisk Afdeling på Nykøbing F. Sygehus havde sat en dag af til kick-in og blev ikke skuffet.

Også souschefen på Kirurgisk Afdeling i Nykøbing, Mariane Borre Larsen, havde taget turen til Holeby - og oplevede præcis det samme:

- Det har været overraskende og meget inspirerende her i dag. Jeg havde på forhånd forventet, at det ville blive meget envejs-kommunikation, men vi har fået muligheden for at mødes med en masse andre og snakke med dem, på tværs af de normale skel.

- Især har jeg hæftet mig ved, at der kan findes andre måder at nå igennem med de gode budskaber til patienterne på. I dag er det sådan, at mange lukker helt ned, når de møder os i hvide kitler, og det kan godt være, at de tager de pjecer, vi giver dem, med hjem, men de bliver ikke læst!

En ny regel

Koncernchef i Region Sjælland rundede dagen af med at indføre en ny regel. For at komme sejlivede og dårlige italesættelser af Lolland-Falster til livs, er det hermed blevet forbudt at sige "nede" om Lolland-Falster. I så fald koster det 5 armbøjninger - og det er ikke af pige-slagsen. Så husk det nu!

08.10.14
25.03.19

Sygehusene 2022

Ny sygehusstruktur skal realiseres frem til 2022.