Extra støtte til X:it

Sund Uddannelse uden røg

​Sund Uddannelse har fået 20.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til at udbrede indsatsen X:it. Dermed får de store elever på alle folkeskoler i Lolland og Guldborgsund Kommuner støtte til at holde sig røgfrie.

X:it er en indsats, der skal være med til at forebygge at unge begynder at ryge. Det handler om at skabe røgfri skoler, give eleverne ny viden om de sundhedsfarlige konsekvenser og træne dem i at håndtere et eventuelt pres fra deres omgivelser. Hver elev kan samtidig vælge at tegne en kontrakt med sine forældre, hvor de skriver under på, at de vil holde sig røgfrie i et helt skoleår. Når året er forbi, trækker skolen lod om en række flotte præmier.

Esben Andersen, der er skoleleder på SUNDskolen i Guldborgsund, fortæller: ”Vi har arbejdet med X:it som et led i Sund Uddannelse i nu snart tre år. Hvert år med stor succes. Det er et gennemarbejdet materiale, der inviterer den enkelte elev til at tænke med. På aggrund af fakta. Det er derfor fantastisk, at vi med den ekstra støtte nu får mulighed for at få endnu flere med”.

Kræftens Bekæmpelse er klar til at støtte op: ”Rygning er stadig et væsentligt sundhedsproblem, som koster op mod 12.500 danskere livet hvert år. Blandt andet til kræft. Skal kurven knækkes er det afgørende, at vi får sat tidligt ind og allerede i skolealderen motiverer de unge til ikke at ryge. Her er X:it et godt redskab - vi kan se, at der ofte er 25 procent færre rygere på skoler, der er med i X:it end på andre skoler”, forklarer Anders Gundlach, områdechef i Kræftens Bekæmpelse.

De ekstra midler kommer fra Lolland-Falster Indsamlingen, som igen i år løber af stablen den 15. september på Hotel Falster.

Lidt fakta om Sund Uddannelse

X:it er en del af Sund Uddannelse - et initiativ under Broen til Bedre Sundhed, der i tre år har sat fokus på at skabe sunde rammer i den lokale folkeskole.

Sund Uddannelse arbejder med indsatser indenfor kost, bevægelse, mental sundhed og røgfrihed. Herunder X:it og Cool uden Røg.

Under Cool uden Røg vandt tre piger fra Eskilstrup Skole i 2015 en stor landsdækkende fotokonkurrence. Hovedpræmien var en koncert med LIGA.

Herudover har både elever, leder og lærere fra SUNDskolen i Guldborgsund Kommune været med i en række informationsfilm fra Kræftens Bekæmpelse om X:It.

Se dem her:

Skoleleder fra SUNDskolen

Skoleelever fra SUNDskolen

Lærer fra SUNDskolen

17.08.16
25.03.19

Download pressemeddelelse:

Sund Uddannelse uden røg ekstra støtte til Xit.pdfSund Uddannelse uden røg ekstra støtte til Xit

Broen til Bedre Sundhed

Annette Palle Andersen, programchef

Marlene Olsen, sekretær

Brian Borg Andersen, kommunikationskonsulent

Helle Bergholdt, analysekonsulent

Ditte J. Rasmussen, analysekonsulent

Kristine Binzer, lægefaglig konsulent
E-mail: kbi@regionsjaelland.dk

Projekter:

Sund Uddannelse, Begge Hjul på Jorden og Hjernemad
Kontakt sekretariatet ved behov for info.

Familie & Alkohol
Gitte Aagaard, telefon: 25 18 06 81

Sammen om min vej
Projektet er i drift.
Er du borger, kan du kontakte Lolland og Guldborgsund Kommuner.

Guldborgsund:
Telefon: 25 18 06 48. E-mail:
forvisitering@guldborgsund.dk

Skriv "Særlig koordineret indsats" i emnefeltet.

Lolland
Telefon: 29 43 07 33. E-mail:
socialogarbejdsmarked@lolland.dk

Skriv "ROK Lolland" i emnefeltet. Kontakt sekretariatet ved behov for info.

Sygehusene 2022

Ny sygehusstruktur skal realiseres frem til 2022.