242 mio. kr. styrker kompetenceniveauet i Region Sjælland

Pressemeddelelse: Fredag d. 07. september 2012

Region Sjælland er sammen med de 17 kommuner på forkant med det fælles projekt Kompetenceparat 2020. Ny regional undersøgelse viser nemlig, at regionen vil stå med 12.000 ufaglærte uden arbejde i 2024.

Man skal have en højere uddannelse end før, hvis man vil have et ansættelsespapir i hånden. Regionen og de 17 kommuner er også gået foran med et helhedstænkende projekt Kompetenceparat 2020, der strækker sig over 10 år.

Ny undersøgelse viser, at Region Sjælland og Vækstforum Sjælland derfor har satset rigtigt med 242 millioner kr. i tilskud til projekter, som styrker regionens kompetenceniveau fra 2007 til 2011. Undersøgelsen viser overordnet en positiv tendens: At ledigheden faktisk vil blive halveret i Region Sjælland. Men kun for de faglærte og for dem med en videregående uddannelse. Der bliver ikke job nok til alle ufaglærte.

Ole Drost, Formand for Tværgående udvalg for Forskning, Innovation og Uddannelse fortæller, at visionen med Kompetenceparat 2020 er at hæve kompetenceniveauet på alle niveauer i hele regionen:

- Vi vil gerne være med til at realisere den nationale målsætning om, at 95 % af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, og 60 % en videregående uddannelse. Det gør vi med Kompetenceparat 2020. Udover alle 17 kommuner i regionen, er uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter med. Det er ret unikt at samle aktører på denne måde. Vi tror på, det kan skabe de bedst mulige sammenhænge på tværs af uddannelsesniveauerne. Handlingsplanerne er på trapperne, og så skal vi virkelig tage fat.

Garantiskolen Køge er sikkerhedsnet under unge i uddannelse

65 % af midlerne er gået til projekter inden for netop ungdomsuddannelserne. Et eksempel er projektet Garantiskolen i Køge, som skal fungere som sikkerhedsnet for unge på Køges ungdomsuddannelser. Det er ikke en fysisk skole, men et nyt samarbejde mellem blandt andet Produktionshøjskolen Klemmenstrupgård, Køge Handelsskole, Køge Gymnasium og EUC Sjælland, Køge.

Skolen giver et tæt og fleksibelt forløb mellem den unge, forældre og studievejleder med mulighed for at skifte uddannelsesretning. De unge skal ikke opleve et frafald, men et omvalg. Projektet har netop ansat en fælles koordinator, Søren Stryhn, der skal ud og sikre, at alle studievejlederne og underviserne kender Garantiskole-ordningen.

- Det er nu, jeg har travlt. Erfaringen viser, at det er omkring efterårsferien, at der sker et stort frafald af de unge, der er startet hér efter sommerferien. Vi skal være klar til at samle dem, der er ved at glide ud af uddannelserne, op. Hvis de sidder til undervisningen og ligner nogen, der hellere ville ligge på sofaen derhjemme, skal vi gribe ind og vise dem et bedre alternativ, siger Garantiskolens koordinator, Søren Stryhn.

Arbejdsmarkedet kræver uddannelse

Region Sjælland har også udfordringer med ufaglærte voksne, der har behov for efter- og videreuddannelse. Den økonomiske krise har gjort arbejdsmarkedet mindre rummeligt; der er ikke brug for ufaglærte i eksempelvis produktionsvirksomheder.

Der vil desuden mangle op mod 8.500 personer med en videregående uddannelse, hvis virksomhedernes efterspørgsel skal matches. Værste konsekvens kan blive, at virksomhederne vælger at finde den arbejdskraft, de skal buge, uden for regionen – eller vælger at flytte deres virksomhed.

Formand for Tværgående udvalg for Forskning, Innovation og Uddannelse,Ole Drost, er ikke i tvivl om, at Region Sjælland står over for udfordringer, når det gælder unges uddannelse:

- De springer for ofte fra deres uddannelse, og for få begynder og gennemfører en videregående uddannelse. Så vi får svært ved at honorere virksomhedernes krav til arbejdskraftens kvalifikationer. Vi skal finde på uddannelsesmetoder, der tiltaler og motiverer de unge. Derfor investerer vi så massivt i ungdomsuddannelserne.

Fakta

Analysen ”Regionaløkonomiske perspektiver – arbejdsmarked og erhverv frem til2024”er udarbejdet af det tværregionale analysesamarbejde mellem Region Sjælland, Region Hovedstaden, Bornholms Regionskommune og Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland.

Målet med analysen er at få indblik i fremtidige udfordringer, ubalancer og potentialer på det østdanske arbejdsmarked.

Hent rapporten "Regionaløkonomiske perspektiver".

Kontaktpersoner for pressen

Ole Drost, Formand for Tværgående udvalg for Forskning, Innovation og Uddannelse, tlf.: 29 79 70 91

Kompetenceparat 2020: Maj-Britt Jensen, teamleder, Region Sjælland, tlf.: 29 60 67 52

Kompetenceparat 2020s hjemmeside

Analysen Regionaløkonomiske perspektiver: Konsulent Daniel Vizel, Region Sjælland, tlf.: 60 62 05 15

Garantiskolen Køge: Søren Stryhn, koordinator, mobil 41 78 66 42.

Garantiskolens hjemmeside

07.09.12