Ny viden og samarbejde om demens

Onsdag d. 14. marts 2018

Region Sjælland står i spidsen for demens-projekt, hvor sosu-assistenter, sosu-hjælpere, ergoterapeuter og sygeplejersker fra kommuner og psykiatri får kompetenceløft til gavn for borgere ramt af demens og deres pårørende.

Lene, Charlotte, Gitte og Alice er sygeplejersker og ergoterapeuter fra Lolland og Vordingborg kommuner og tilmeldt diplomkurset om demens.​

Omkring 180 sosu-assistenter, sosu-hjælpere, ergoterapeuter og sygeplejersker fra kommuner og psykiatrien i Region Sjælland var 14. marts samlet på Professionshøjskolen Absalon​ i Roskilde til kick-off på talrige AMU, akademi- og diplomkurser, der løber af stablen over de næste to år.

Indsatsen kaldes Demens – Skolebænk på Tværs.

E
t afgørende element i uddannelsen er at styrke den tværfaglige og tværsektorielle dialog – til gavn for mennesker med demens og deres pårørende.

Hvad skal vi holde øje med?

Emnet for dagens kick-off var tidlig opsporing og udredning, og neurolog og overlæge Elisabeth Elmo gav alle en bred indføring i den viden og de problematikker, som vil blive foldet ud og arbejdet mere m​ed på kurserne.

Der blev sat fokus på nogle af de adfærdsændringer og symptomer, som de professionelle, der kommer i hjem​met, skal holde øje med, og der blev talt om angsten for demens.

Hvis du ikke kan huske, hvor du var i går...

Elisabeth Elmo sagde med glimt i øjet:

- Hvis du kan huske alle de ting, du ikke kan huske – så er du ikke dement. Men hvis du ikke kan huske, hvor du var i går, så er det mere alvorligt.

Man skal aldrig skynde sig med at stille diagnosen demens

At stille diagnosen demens kræver typisk flere forskellige undersøgelser, test og interviews. Elisabeth Elmo henviste til et forskningsstudie, der peger på, at op til 40 procent af yngre mennesker under 65 år med demens er fejldiagnosticerede. Dvs. det sker, at diagnosen stilles uden grundig udredning.

Eller som Elisabeth Elmo udtrykte det: - Man skal aldrig skynde sig med at stille en demens-diagnose.

Nedbring stress omkring borgeren

Men det kan være udfordrende for både mennesket med demens, pårørende og professionelle at gå og vente på diagnosen. Også her er det vigtigt at holde fokus på den enkeltes behov, og hvordan alle omkring kan bidrage til at bevare livskvaliteten på trods af eventuel sygdom.

- Vi skal lave en integreret indsats, der samler sig om borgers behov. Nedbringe stress omkring borgeren og bevare en god hverdag med livskvalitet på trods af sygdom, lød opfordringen fra Elisabeth Elmo.

Lene Hansen er sosu-hjælper på et plejecenter i Stevns Kommune

Lene har meldt sig til AMU-kurset, fordi hun synes, at hun mangler redskaber i hverdagen til at holde fokus på en positiv hverdag for mennesker med demens. Hun har hæftet sig ved, at når diagnose Alzheimers først er stillet, så giver det ikke mening at tale om rehabilitering. Så skal fokus være på kærlig og omsorgsfuld pleje.

Tina Madsen er sosu-assistent fra ældrepsykiatrien i Slagelse

Tina synes, at det har været spændende at høre om den store variation i arbejdet med udredning af demens. Ærgrer sig over, at hun skal vente helt til oktober, før hendes akademikursus starter.

Kaj Nielsen og Birgit Parkdal har ægtefæller med demens, som de har støttet siden henholdsvis 2009 og 2001, og begge er aktive i Alzheimerforeningen.

Det glæder dem, at uddannelse i demens nu kommer til at fylde mere. Kaj påpeger, at det er vigtigt at spørge mennesker med demens og de pårørende om, hvad ’demensvenlig’ er?

Leder Lotte Schlosshauer Frøik, Sosu-Skolen og faglig projektleder Mette Andresen, Absalon står for tilrettelæggelsen af kurserne og kick-off seminaret - og var rigtig glade for fremmødet.

FAKTA

• Det er Den Tværsektorielle De​mensstyregruppe i Region Sjælland, der har taget initiativet til Skolebænk på Tværs, og fået to millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen.

• Indsatsen implementeres i samarbejde med Absalon og Sosu-Skolen og evalueres af RUC.

• Undervejs afholdes flere midtvejsseminarer og en afslutningskonference med fokus på ledelse af demensindsatsen

14.03.18
14.03.18