Debat: Forkert at fjerne erhvervsfremme fra regionerne

Fredag d. 13. april 2018

​Foto: Lene K. Ishøy​​

Giv mig en mentorordning eller et skattefradrag, så jeg selv kan finde den rådgivning, jeg har brug for.

Sådan lød det fra iværksætter Jeanette Fæster i en artikel i Børsen 10. april, der satte fokus på det såkaldte Forenklingsudvalgs forslag til, hvordan den offentlige erhvervsfremme kan lægges om.

Har den største respekt

Jeg har den største respekt for iværksættere som Jeanette. I Region Sjælland er de fleste virksomheder små enkeltmandsvirksomheder som hendes, startet af ildsjæle med gode idéer og masser af gå-på-mod.

Dem skal vi give de bedste muligheder for at vokse, så de kan være med til at øge produktiviteten og skabe nye arbejdspladser til gavn for virksomheden selv og det lokalsamfund, den er en del af.

Men fremtidens vækst handler om meget andet end én-til-én-rådgivning af virksomheder, der kommer og banker på døren. Erhvervsfremme handler også om at se på, hvad vi skal leve af om 15 år.

Vækst og arbejdspladser skabes ude i virksomhederne, som har fokus på bundlinjen og ved, hvad der kan understøtte deres forretning her og nu. Men samfundet har brug for, at vi arbejder for vækst på både kort og langt sigt. Netop her spiller regionerne og de regionale vækstfora en central rolle. Vi tager det lange, seje træk, der gør iværksættere som Jeanette klar til en fremtid, som ingen af os kender.

Robotterne er over os, og vi har kun set begyndelsen. Digitalisering og automatisering kommer til at overtage mange af de arbejdspladser, vi har i dag.

Regionerne er et vigtigt bindeled

En stor del af Vækstforum Sjællands erhvervsfremmeindsats handler netop om at gøre det særlige segment af små virksomheder i vores område klar til den digitale fremtid. Der er forskel på virksomhedernes behov i Nordjylland og i Nakskov.

Vores målrettede erhvervsfremme vil falde bort, hvis Forenklingsudvalgets forslag om at nedlægge de regionale vækstfora vedtages. Dygtige medarbejdere er virksomhedernes vigtigste råstof.

I Region Sjælland er det særlig svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft, fordi mange borgere pendler til en arbejdsplads i København. Det er en udfordring, som vil vokse i de kommende år, hvor urbaniseringen tager til.

Vi skal arbejde på tværs af sektorer for at sikre kvalificeret arbejdskraft til hele Danmark. Her spiller regionerne i dag nøglerollen som bindeled mellem stat og kommuner. Offentlig erhvervsfremme bør ikke være et digitalt kursuskatalog, hvor virksomhederne selv skriver indholdet.

Det vil koste vækst og produktivitet i Region Sjælland og i hele Danmark, hvis koblingen mellem de erhvervsrettede indsatser og den bredere udviklingsdags-orden forsvinder.

Af Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland
(Bragt i Børsen​ 13/4/18)
​​​

13.04.18